ASPACE organitza la jornada ‘Visibilitzant allò invisible: La discriminació interseccional de les dones amb paràlisi cerebral’. Dones amb paràlisi cerebral han demanat a l’administració que actuï per posar fi a les situacions de violència institucional
ASPACE organitza la jornada ‘Visibilitzant allò invisible: La discriminació interseccional de les dones amb paràlisi cerebral’.
Dones amb paràlisi cerebral han demanat a l’administració que actuï per posar fi a les situacions de violència institucional que viuen diàriament i han reclamat que es compleixin “d’una vegada” els seus drets, ja que, avui dia, encara són vulnerats.
Així ho van posar de manifest Rocío, Mayte, Laura, Silvia i Rosa durant la jornada ‘Visibilitzant allò invisible: La discriminació interseccional de les dones amb paràlisi cerebral’, organitzada per Confederació ASPACE i presentada per la seva delegada de Drets Humans i coordinadora d’Incidència, Ángeles Blanco, en què s’ha recordat que gairebé el 47% de les dones amb paràlisi cerebral viuen situacions de discriminació al seu dia a dia, gairebé el doble que els homes amb aquesta discapacitat.
En aquest sentit, la presidenta de la Confederació ASPACE, Manuela Muro, va recordar que les dones amb paràlisi cerebral estan més exposades a la violència que els homes. “El 2022 vam rebre 92 consultes de dones amb paràlisi cerebral al nostre servei d’assessoria jurídica, de les quals 32 tenien a veure amb situacions de violència”.
També va incidir en la situació que viuen en diferents esferes de la seva vida com la salut, la sexualitat, inserció laboral, educació o accés a la comunicació. “Les dones troben moltes barreres perquè els seus drets es vegin complerts i per això, tenim clar que els canvis que necessitem passen per canviar la mirada cap a elles”. “Hem de deixar a una banda el model social capacitista i incloure-les en els discursos feministes, anomenar-les en el nostre ordenament jurídic de forma específica, amb les vostres necessitats de suport i amb el vostre realitat”, va concloure.
Per la seva banda, el director general de Drets de les Persones amb Discapacitat, Jesús Martín Blanco, va mostrar el seu compromís amb els drets de les dones i les nenes amb paràlisi cerebral. De fet, va assenyalar que estan ultimant una macroenquesta específica sobre violència contra les dones per poder conèixer les situacions i posar-hi el focus.
També va recalcar que s’estan posant tots els esforços en la reforma de la llei de dependència i autonomia personal a través del blindatge de l’assistència personal com un dels dispositius més empoderadors per a les persones amb discapacitat, especialment de aquelles amb més necessitats de suport.
En el seu torn, la fiscal de Sala dels Serveis de Protecció de Persones amb Discapacitat i Majors, Mª José Segarra, va recordar que s’han fet passos en aquest àmbit perquè es reconegui la Comunicació Augmentativa i Alternativa en l’àmbit judicial perquè totes puguin exercir el dret d’accés a la justícia. “Han de tenir dret que es faciliti la comunicació i que hi hagi una figura que les acompanyi”, va assegurar.
Posteriorment, cinc dones amb paràlisi cerebral van compartir les diferents situacions de discriminació a què s’han enfrontat durant la seva vida. D’aquesta manera, es van centrar a explicar les seves vivències en esferes com sanitat, educació, ocupació, lleure, justícia i, de manera transversal, a l’accés a la comunicació.
Per finalitzar la jornada, es va projectar el vídeo ‘Som dones. Nomena’ns’, en què, a a través de les seves històries, Rocío, Laura, Mayte, Silvia i Rosa reclamen que la societat les vegi com altres dones, i que s’ha elaborat gràcies a la col·laboració del Ministeri d’Afers Exteriors.